Поврзани документи
» Закон за ученичкиот и студентскиот стандард
» Закон за високото образование
» Закон за просветната инспекција
» Закон за ученичкиот стандард
» Закон за јазиците на кои се изведува наставата на Педагошкиот ...
» Закон за основање на центар за образование на кадри за ...
» Закон за основното образование
» Закон за просветната инспекција
» Закон за средното образование
» Закон за основање на Државен универзитет во Тетово
» Закон за бирото за развој на образованието
» Закон за стручно образование и обука
» Закон за основање на државен универзитет "Гоце Делчев" во Штип ...
» Закон за основање на факултет за администрација и менаџмент на ...
» Закон за основање на национална агенција за европски образовни програми ...
» Закон за образование на возрасните
» Закон за високото образование
» Закон за учебници за основно и средно образование
» Закон за основното образование
» Закон за државниот испитен центар
» Закон за високообразовните установи на верските заедници
» Закон за основање на Технолошко - технички факултет, Ветеринарен факултет ...
» Закон за основање на високообразовна установа факултет за безбедност во ...
» Закон за основање на Универзитет за информатички технологии во Скопје ...
» Закон за основање на високообразовна установа Факултет за безбедноство состав ...
» Закон за основање на Факултет за дизајн и технологии на ...
» Закон за основање на Факултет за информатички науки и компјутерско ...
» Закон за признавање на професионалните квалификации
» Закон за педагошката служба
» Закон за отворените граѓански универзитети за доживотно учење
Детален опис на документ
Закон за високото образование
Датум на објавување: 14.03.2008 Преземи го документот
19890 пати симнат
Датум на стапување во сила: 22.03.2008 
Сл. весник/година: 35/2008 
Категорија: Јавни служби » Образование и воспитание
Забелешка:
Клучни зборови: студент, студенти, високо образование, образование, воспитно- образовен систем, наставни планови, наставни програми, министер за образование и наука, високообразовен систем, високообразовна дејност, универзитет, висока стручна школа, факултет, диплома, уметничка академија, академска заедница, интеруниверзитетска конференција, универзитетски сенат, ректор, ректорска управа, декан, наставнички совет, деканатска управа, студии, додипломски студии, последипломски студии, предавања, вежби, практична настава, магистратура, магистерски труд, специјалистички труд, доктор на науки, докторат, докторска дисертација, професор, асистент, стипендија
Измени и дополнувања
 Измена и дополнување
  19.08.2008 
Преземи го документот
8974 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  03.12.2008 
Преземи го документот
2503 пати симнат
 Измена и дополнување
  24.02.2009 
Преземи го документот
6454 пати симнат
 Измена и дополнување
  03.07.2009 
Преземи го документот
4997 пати симнат
 Измена и дополнување
  05.08.2009 
Преземи го документот
5415 пати симнат
 Измена и дополнување
  31.08.2010 
Преземи го документот
5126 пати симнат
 Измена и дополнување
  11.02.2011 
Преземи го документот
5938 пати симнат
 Измена и дополнување
  13.04.2011 
Преземи го документот
5171 пати симнат
 Дополнување
  02.10.2012 
Преземи го документот
2629 пати симнат
 Измена и дополнување
  25.01.2013 
Преземи го документот
3752 пати симнат
 Дополнување
  15.02.2013 
Преземи го документот
3013 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  03.04.2013 
Преземи го документот
1652 пати симнат
 Измена и дополнување
  27.02.2014 
Преземи го документот
1888 пати симнат
 Измена
  04.08.2014 
Преземи го документот
1361 пати симнат
 Дополнување
  03.09.2014 
Преземи го документот
1172 пати симнат
 Измена и дополнување
  22.01.2015 
Преземи го документот
1780 пати симнат
 Измена и дополнување
  12.02.2015 
Преземи го документот
1440 пати симнат
 Измена
  15.06.2015 
Преземи го документот
1158 пати симнат
 Измена и дополнување
  25.08.2015 
Преземи го документот
1088 пати симнат
 Измена и дополнување
  04.09.2015 
Преземи го документот
1203 пати симнат
 Измена и дополнување
  19.02.2016 
Преземи го документот
952 пати симнат
 Измена
  29.06.2016 
Преземи го документот
384 пати симнат
 Измена и дополнување
  11.07.2016 
Преземи го документот
592 пати симнат


 
Дискусии околу овој закон
Емилија Јаневска на 05.06.2020 13:33

Повелете новиот закон:

Закон за високото образование, Службен весник на Република Македонија бр. 82/2018 http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/ZVO-NOV%20Sl.vesnik%20br.%2082%20od%208.5.2018.pdf

Емилија Јаневска на 05.06.2020 13:22

Овој е стариот Закон.

Во 2018 се донесе нов закон за високото образование.

Igor Ivanovski на 20.12.2018 10:42

Члем 161 став 4  да се додаде уште право на прв циклус на студии 

Igor Ivanovski на 04.12.2018 10:00

najkatastrofalen zakon za visoko obrazovanie do sega dali ima nekoj pamet vo ovaa drzava ,osobeno vo odnos izborot na zvanjata na profesorite pa kako be ne vie sram prosek da barate kaj vonreden ili redoven profesor ,kako ne vi e sram sto kolegite od naucnite isnstituti gi isklucivte od obrazovniot proces na prv ciklus na studii , po cija merka i po cij azelba e praven ovoj zakn na cie dete im ja izpolnivte zelbata,SRAMOTA NEVIDENA!!!

Igor Ivanovski на 29.03.2018 11:34

NOVIOT PREDLOG ZAKON ZA VISOKO OBRAZOVANIE 2018 E KATASTROFA...AMAN SO TOA PROSECITE PA SEGA ZA IZBOR VO VONREDENI I REDOVENI PROFESORI ...HAHAHAHHAHAHAHAHHAH

Igor Ivanovski на 06.05.2015 17:49

kako moze za izbor vo nastavno naucno zvanje docent kandidatot koj e veke vraboten vo fakultet da go vrakat enazad i povtorno pri negov izbor od asistent vo docent da mu s ebara prosek na studiite i toa prv i vtor ciklus najmalku ocen 8 i toa poedinecno za sekoj ciklus hahahahhahahahah

 

Димитар Апасиев на 02.02.2015 13:17

Го молам администраторот да ги прикачи најновите и најконтроверзни измени на ЗВО - објавени во Сл. весник на РМ 10/15 од 22 јануари 2015 (стр. 150 и натаму).

margita popovska на 14.09.2014 23:30

Нажалост најнови измени и дополнувања во законот ги дискриминира жените наставници, сега особено редовни професорки, кои за разлика од редовни професори не можат да продолжат со работа на факултетите до 67 годишна возраст. Тоа во однос на стариот закон сега со 15. септемвир 2014 година, значи дека професори можат да продолжат со работа а професорки не.

Ако Уставен суд и донесе позитивна одлука (очекувано) за жени, тоа (непотребно) може да доведе до пертурбации во наставата и испитите за студенти.

 

 

Нико Тозија на 25.12.2010 06:40
Ocigleno problemite so primenata na zakonite vo oblasta na visokoto obrazovanie seu{te se nerascisteni i so niv se manipulira. Ova posebno vazi za primenata na ovoj zakon vo rabotata na Medicinskiot fakultet, kade sto so nejasna zakonska regulativa od pravoto da ucestvuvaat vo izbor na redovni nastabnici nemaat i naucnite rabotnici spored clenot na zakonot za ekvivalentnost na zvawa.
 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.