Детален опис на документ
Закон за пензиското и инвалидското осигурување
Датум на објавување: 01.08.2012 Преземи го документот
15584 пати симнат
Датум на стапување во сила: 09.08.2012 
Сл. весник/година: 98/2012 
Категорија: Пензиско и инвалидско осигурување
Забелешка: Одредбите од членот 239 од овој закон ќе се применуваат шест месеци од денот на влегувањето во сила на овој закон, а одредбите од членот 19 став (2) од овој закон ќе започнат да се применуваат од 1 јануари 2013 година.
Клучни зборови: осигурување, пензиско, инвалидско
Измени и дополнувања
 Дополнување
  26.12.2012 
Преземи го документот
5488 пати симнат
 Измена и дополнување
  25.01.2013 
Преземи го документот
5511 пати симнат
 Измена и дополнување
  06.12.2013 
Преземи го документот
3774 пати симнат
 Измена и дополнување
  04.03.2014 
Преземи го документот
3303 пати симнат
 Дополнување
  05.03.2014 
Преземи го документот
2581 пати симнат
 Измена
  26.06.2014 
Преземи го документот
2847 пати симнат
 Измена и дополнување
  29.07.2014 
Преземи го документот
3340 пати симнат
 Измена и дополнување
  31.10.2014 
Преземи го документот
2527 пати симнат
 Измена и дополнување
  19.12.2014 
Преземи го документот
2432 пати симнат
 Измена и дополнување
  12.02.2015 
Преземи го документот
2046 пати симнат
 Дополнување
  17.04.2015 
Преземи го документот
2011 пати симнат
 Измена и дополнување
  12.06.2015 
Преземи го документот
1876 пати симнат
 Измена
  31.07.2015 
Преземи го документот
1671 пати симнат
 Измена и дополнување
  27.08.2015 
Преземи го документот
1699 пати симнат
 Измена и дополнување
  04.09.2015 
Преземи го документот
1653 пати симнат
 Измена и дополнување
  05.10.2015 
Преземи го документот
1748 пати симнат
 Измена
  11.12.2015 
Преземи го документот
1587 пати симнат
 Измена и дополнување
  15.02.2016 
Преземи го документот
1873 пати симнат
 Измена и дополнување
  29.06.2016 
Преземи го документот
1118 пати симнат
 Измена
  18.07.2016 
Преземи го документот
1377 пати симнат
 Измена и дополнување
  23.02.2018 
Преземи го документот
971 пати симнат


 
Дискусии околу овој закон
riste georgiev на 25.02.2019 10:45

Ne ispolnuvam minimum 15g  staz, a navrsuvam 64 g vozrast dali mi sleduva penzija i pod koi uslovi, i dokolku mozam  dali ako nekoj od familijata ostvaruva paricen nadomest vo mojot slucaj zenata , imam pravo na istata ???  

Odnapred Vi blagodaram

angel jancev на 03.11.2017 08:43
Zdravko  Saveski на 11.08.2016 23:39

Во Службен весник 53/2013 има пречистен текст од овој закон http://www.slvesnik.com.mk/Issues/1d985e771d6e4600a951605533bc7808.pdf

лазо Клашниновски на 09.03.2015 10:46

Дали и какви реперкусии по висината на пензијата  ќе  имам ако го продолжам работниот однос до 67 години старост , согласно одредбите од чл. 5 од “Законот за изменување и дополнување на Законот за работни односи“ , Сл. Весник на Р Македонија бр. 113 од 29.07 2014 год.

Со почит,

Клашниновски Лазо,

Струга

Aleksandra  Koteli на 30.05.2014 13:30

ВЕ МОЛАМ АЖУРИРАЈТЕ ЈА И ИЗМЕНАТА ОД 05.03.2014 ГОДИНА, ВИ БЛАГОДАРАМ

Dina Velkova на 26.03.2014 10:17

ima izmeni

Драгомир Арсов на 30.09.2012 22:41
Aleksandar Temkov на 18.09.2012 12:24

 

 

 

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.