Детален опис на документ
Устав на Република Македонија
Датум на објавување: 22.11.1991 Преземи го документот
15463 пати симнат
Датум на стапување во сила: 17.11.1991 
Сл. весник/година: 52/1991 
Категорија: Државно уредување на Република Македонија » Уставно уредување
Забелешка:
Клучни зборови: устав, држава, граница, уставен, република, македонија, спроведување
Измени и дополнувања
 Амандман I и II
  10.01.1992 
Преземи го документот
7148 пати симнат
 Амандман III
  02.07.1998 
Преземи го документот
6291 пати симнат
 Амандман IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI, XVII и XVIII
  20.11.2001 
Преземи го документот
7982 пати симнат
 Амандман XIX
  30.12.2003 
Преземи го документот
6457 пати симнат
 Амандман XX, XXI, XXII, XXIII, XXIV, XXV, XXVI, XXVII, XXVIII, XXIX и XXX
  09.12.2005 
Преземи го документот
8611 пати симнат
 Амандман XXXI
  09.01.2009 
Преземи го документот
6081 пати симнат


 
Дискусии околу овој закон
Mirjana Kostoska на 04.12.2012 15:03

Ако на некој е потребен „пречистен текст“ од Уставот на РМ со вметнати 32-та амандмани може слободно да ми го побара на m.dimitrov@live.com ќе ви го испратам.

Снежана Андоновска на 27.04.2012 07:26

             АМАНДМАН XXXII НА УСТАВОТ НА

                    РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

        Овој амандман е составен дел на Уставот на Република Македонија и влегува во сила со денот на неговото прогласување

                        АМАНДМАН XXXII

        1. На државјанин на Република Македонија не може да му биде одземено државјанството, ниту може да биде протеран од Република Македонија. Државјанин на Република Македонија не може да биде предаден на друга држава, освен врз основа на ратификуван меѓународен договор, со одлука на суд.

        2. Со овој амандман се заменува ставот 2 на членот 4 од Уставот на Република Македонија.

Снежана Андоновска на 26.09.2011 08:04
Снежана Андоновска на 26.09.2011 08:00
Milutin  Krsteski на 29.06.2011 12:50

Potrebno e da se dopolni so Amandman XXXII.

Јане Трајчев на 15.05.2010 15:13

Golema blagodarnost

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.