Поврзани документи
» Закон за амнестија
» Закон за парничната постапка
» Закон за судскиот буџет
» Закон за амнестија
» Кривичен законик
» Закон за извршување
» Закон за заштита на сведоци
» Закон за парничната постапка
» Закон за извршување на санкциите
» Закон за извршната постапка
» Закон за прекршоците
» Закон за академија за обука на судии и јавни обвинители ...
» Закон за извршување на санкциите
» Закон за судовите
» Закон за Републички судски совет
» Закон за амнестија на граѓаните на Република Македонија кои не ...
» Закон за кривичната постапка
» Закон за управните спорови
» Закон за судскиот совет на Република Македонија
» Закон за медијација
» Закон за вонпроцесната постапка
» Закон за прекршоците
» Закон за судовите
» Закон за прекршоците против јавниот ред и мир
» Закон за малолетничка правда
» Закон за обезбедување на побарувањето
» Закон за вонпарнична постапка
» Закон за судска служба
» Закон за управување со конфискуван имот, имотна корист и одземени ...
» Закон за судските такси
Детален опис на документ
Закон за кривичната постапка
Датум на објавување: 18.11.2010 Преземи го документот
47985 пати симнат
Датум на стапување во сила: 26.11.2010 
Сл. весник/година: 150/2010 
Категорија: Државно уредување на Република Македонија » Правосудство » Судови, судски постапки
Забелешка: Со денот на отпочнувањето со примена на овој закон престанува да важи Законот за кривична постапка од 1997година, освен за постапките коишто се водат согласно со членот 566 на овој закон.
Клучни зборови: суд, доказ, тужител, рочиште, сведок, жалба, осуден, акт, казнување, рехабилитација, постапка, јавен, кривична, обвинител, гонење, пресумпција, невиност, законитост, пропорционалност, обвинет, превично, судење, оштета, акузаторност, легалитет, претрес, судир, изземање, притвор, истражна, пријава, вина, потерница
Измени и дополнувања
 Измена
  13.04.2011 
Преземи го документот
18497 пати симнат
 Измена и дополнување
  06.08.2012 
Преземи го документот
15001 пати симнат
 Измена и дополнување
  01.08.2016 
Преземи го документот
3800 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  28.09.2016 
Преземи го документот
2000 пати симнат


 
Дискусии околу овој закон
sokolovajulija2@gmail.com sokolova на 23.02.2022 05:43

дали во кривична постапка по приватна кривична тужба по чл.130 ст 1 од КЗ ,одбраната има право да прелага докази прибавени од мвр во вид на списи за пријаваа на тепачка од сега обвинетиот во приватната кр. тужба и поднесено барање за поведување прекршочна постапка против приватниот тужител.Судијата тврди дека овие докази неможе да се употребат во кривичната пстапка

Monika Stepanovska на 25.02.2014 11:01

moze nekoj da mi kaze kade moze da go najdam noviot zakonot za javni obviniteli 2013 vo koj sluzben vesnik :D fala odnapred

mirjana lesevska на 11.02.2014 14:29

поцитувани измената од 13.04.2011 не се однесува на законот за кривичната постапка објавен во сл.весник 150/2010 туку на претходно донесениот закон

Filip Stevanoski на 03.10.2013 11:13

Izmenite od 13.04.2011 godina ne se odnesuvaat na noviot ZKP (150/2010), tuku na prethodniot! Ste gi stavile vo pogresna kategorija...

Oliver Davitkovski на 14.09.2013 22:38

Cvetko, trosocite utvrdeni so pravosilna presuda mozat da bidat podneseni na izvrsuvanje vo rok od deset godini po pravosilnosta na presudata , a otkako ke bidat podneseni na izvrsuvanje, zastaruvanjeto se prekinuva, i ne tece se dodeka ne se sprovede izvrsuvanjeto zaradi naplata na tie trosoci.

Cveto milosavlevic на 07.05.2012 12:46

Почитувани !!  МЕ ИНТЕРЕСИРА ДАЛИ ТРОШОЦИ НАСТАНАТИ ПО КРИВИЧНА ПОСТАПКА (120,000 ДЕН ) СЕ ПОДЛОЖНИ НА  "ИНСТИТУЦИЈА ЗАСТАРУВАЊЕ НА ДЕЛО"--  ПОТОЧНО ДАЛИ ТИЕ ТРОШОЦИ ЗАСТАРУВААТ  А ДОКОЛКУ ПОСТОИ ЗАКОНСКА МОЖНОСТ КОЛАКВ Е ТОЈ ПЕРИОД НА ЗАСТАРУВАЊЕ, ОД КОГ СЕ СМЕТА ЗА ПОЧЕТЕН ДЕН ЗА ЗАСТАРУВАЊЕ ОД  ДОНЕСУВАЊЕ НА ПРАВОСИЛНА ПРЕСУДА ИЛИ ОД ОБЈАВУВАЊЕ ??  бЛАГОДАРАМ цВЕТКО. М

Оливер Цветковски на 27.11.2011 22:23

Голем поздрав до Вас,

потребно е да се направи ревизија на измената, односно истата е наведена дека се однесува на стариот Закон за кривична постапка, за кој мислам дека е ставен вон сила. Исто така, наведени се дополнувања под б, г, кои ни во стариот Закон не постојат. Ви благодарам за документите достапни за граѓаните.

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.