Поврзани документи
» Закон за азил и привремена заштита
» Закон за референдум и граѓанска иницијатива
» Закон за здруженија на граѓани и фондации
» Закон за финансирање на политичките партии
» Закон за политичките партии
» Закон за заштита на лични податоци
» Закон за референдум и други облици на непосредно изјаснување на ...
» Закон за верските заедници и религиозните групи
» Закон за постапката за собирање потписи на избирачи за предлагање ...
» Закон за јавните собири
» Закон за личната карта
» Закон за слободен пристап до информации од јавен карактер
» Закон за личното име
» Закон за матичната евиденција
» Закон за семејството
» Закон за државјанството на Република Македонија
» Закон за движење и престој на странците
» Закон за матичниот број на граѓанинот
» Закон за патните исправи на државјаните на Република Македонија
» Закон за пријавување на живеалиштето и престојувалиштето на граѓаните
» Закон за политичките партии
» Закон за заштита на личните податоци
» Закон за Црвениот крст на Република Македонија
» Закон за странците
» Закон за еднакви можности на жените и мажите
» Закон за правната положбата на црквата, верските заедници и религиозни ...
» Закон за употреба на јазик што го зборуваат најмалку 20% ...
» Закон за унапредување и заштита на правата на припадниците на ...
» Закон за здруженија и фондации
» Закон за спречување и заштита од дискриминација
Детален опис на документ
Закон за семејството
Датум на објавување: 22.12.1992 Преземи го документот
13592 пати симнат
Датум на стапување во сила: 30.12.1992 
Сл. весник/година: 80/1992 
Категорија: Права и слободи на човекот и граѓанинот
Забелешка:
Клучни зборови: деца, родител, имотни односи, семејство, мајчинство, брак, посвојување, старателство, издржување, дедо, баба, мајка, татко, внуци, стрико, тетка, братучеди, брат, сестра, родителско право, развод, татковство, старател, малолетник, брачен другар
Измени и дополнувања
 Измена и дополнување
  19.02.1996 
Преземи го документот
5006 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  09.02.2000 
Преземи го документот
733 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  19.09.2001 
Преземи го документот
606 пати симнат
 Измена и дополнување
  17.06.2004 
Преземи го документот
4928 пати симнат
 Пречистен текст
  24.11.2004 
Преземи го документот
2311 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  06.07.2005 
Преземи го документот
623 пати симнат
 Измена и дополнување
  20.03.2006 
Преземи го документот
6737 пати симнат
 Измена и дополнување
  11.07.2008 
Преземи го документот
4206 пати симнат
 Пречистен текст
  22.12.2008 
Преземи го документот
23483 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  09.09.2009 
Преземи го документот
3345 пати симнат
 Измена и дополнување
  14.05.2010 
Преземи го документот
7977 пати симнат
 Измена и дополнување
  06.12.2010 
Преземи го документот
6237 пати симнат
 Измена и дополнување
  22.03.2012 
Преземи го документот
3285 пати симнат
 Измена и дополнување
  30.03.2012 
Преземи го документот
4192 пати симнат
 Измена и дополнување
  24.02.2014 
Преземи го документот
1231 пати симнат
 Измена и дополнување
  01.08.2014 
Преземи го документот
861 пати симнат
 Пречистен текст
  20.10.2014 
Преземи го документот
9039 пати симнат
 Дополнување
  24.06.2015 
Преземи го документот
2500 пати симнат
 Измена и дополнување
  02.09.2015 
Преземи го документот
2659 пати симнат


 
Дискусии околу овој закон
Надица Корубиноска на 24.04.2016 23:58

Дали е возможно да се направат измени на овој закон? Посебно член 123-а од пречистениот текст?
Бидејќи реално е малку глупаво да не смее да се дознаат биолошките родители, барем со навршување 18 години би било нормално и логично да се дадат некакви податоци во врска со нив.  

Stanko Stankovski на 02.06.2015 15:28

Игор оправдано или не немаш никакво право својата исфрустрираност на агресивен начин ја исполуваш и нихилистички обвинувајќи дека си оној кој има право над правата на останатите,ако нешто воопшто ти значи биолошки родители има многу и многу е полесно да бидеш биолошки отколку вистински родител кој не само што се задоволил со тоа што си се родил.

Igor  tzu на 27.02.2015 20:23

И уште нешто незнам кого законот го штити? семејсвото сигурно не давајќи за право да се изманипулираат приглупи личности кои се манипулирани од попаметните тврдејќи дека на пр. тој е нивни син!

За да кобајаги во нив да создадат лажно душегрижништво во интерес на нивните цели!

Е па така е го не се знае вистината ,па на секој му се остава можност да ја филува вистината сходно на своите потреби!

Igor  tzu на 14.09.2014 15:53

Незнам што сакаш да кажеш со својот пост но измените немаат никаква врска со она за што јас пишувам Dina Velkova!???Surprised

Igor  tzu на 27.06.2014 15:12

Дали е овој закон навистина донесен во служба на народот? Член 75 и 123-а

Ако е така зошто голем број од народот ме прашуваше и сеуште ме прашува за моето потекло ко да они повеќе би сакале тоа да го знаат од мене,а кобајаги истите тој закон го подржуваат а неодоливо би сакале и сеуште сакаат да дознаат моето потекло,па дури и да навлезат во некои нагаѓања.

Зарем ова не личи на една шизоидна ситуација,сакам да знам а не сакам ни со прст да мрднам за да ја доазнам таа информација која желно ја посакувам.

Значи или власта нема слух, или тоа значително мнозинство т.е. критична маса нема интерес да се групира па тогаш со заеднички сили да бара од парламентот корекции на тој закон за општо задоволство.

Овдека изгледа сеуште се форсираат интересите на колективитетите а ич не се води сметка за индивидуалните права на поединецот .

Дајте да освеститме еднаш, и да излеземе  од оваа наметната комунистичка матрица!

Dina Velkova на 08.03.2014 18:43

izmena i dopolnuvanje sl.br.38/14!!

Igor  tzu на 15.11.2013 09:09

Еве и мајка ми која ме исчувала ми сере дека биолошката мајка ме напуштила,оти не ме сакала.

Затоа апелирам до институциите да го променат законот за семејство,та да им дојде крај на овие срања!

Веќе време е!Yell

Igor  tzu на 25.10.2013 09:05

Ќе се обидам да бидам уште поконцизен:

Помеѓу народот многу ми серат околу моето потекло,и тоа трае уште од времето на С.Ф.Р.Ј па се до денешни дни!

Затоа сметам дека е крајно време веќе еднаш да се промени овој закон!

Подобра причина од ова здравје.Innocent

Igor  tzu на 02.10.2013 12:54

Еве мои почитувани читалели сега ќе ви објаснам по пластично за што се работи.

Мајката со која сега живеам има многу погана нарав и мене све ме обвинува дека јас сум таков.

За да се види дали јас нечинам или она требам да ја споредам неа со мојата мајка по крв.

Криењето сеуште на такви информации допринесува само на неразбирањето ,создавење на инсинуации ,заблудии и нечовечи однесувања.

Igor  tzu на 26.02.2013 22:50

   И уште нешто,замислите да вашите сегашни родители и нивниот тесен круг на роднини има негативно мислење за вашата биолошка мајка или татко .(како што нив им чини)

Зарем не би требало да се отворат архивите на увид,за да се види кој е во заблуда,а кој не е !

А тоа може да се постигне само со соочување на вистината,за другите незнам но мене ќе ми спадне големо бреме што го носам на душата уште од малечок.thinking

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.