Детален опис на документ
Закон за комунални дејности
вон сила
Датум на објавување: 12.09.1997 Преземи го документот
6781 пати симнат
Датум на стапување во сила: 20.09.1997 
Сл. весник/година: 45/1997 
Категорија: Урбанизам, станбени и комунални работи » Комунални дејности
Забелешка:
Клучни зборови: пазар, јавна чистота, отпад, депонии, вода, вода за пиење, комунални дејности, снабдување со вода за пиење, технолошка вода, отпадни води. канализација, канализациона мрежа, атмосферски води, јавен градски превоз, јавен приградски превоз, сообраќајна сигнализација, погребални услуги, јавно осветлување, јавен простор за паркирање, пазари, оџачарски услуги, комунални уреди, комунална инфраструктура, јавно претпријатие за комунална дејност
Измени и дополнувања
 Одлука на Уставен суд
  20.01.1999 
Преземи го документот
876 пати симнат
 Изменување
  22.04.1999 
Преземи го документот
3587 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  27.06.2001 
Преземи го документот
632 пати симнат
 Измена и дополнување
  28.06.2002 
Преземи го документот
3834 пати симнат
 Измена
  22.03.2004 
Преземи го документот
3844 пати симнат
 Измена
  13.01.2009 
Преземи го документот
3444 пати симнат


 
Дискусии околу овој закон
Зоран Матески на 10.01.2012 20:35

До кога ќе се ограбува народот од страна на комуналните претпријатија со благослов на закон.Не ми е сфатливо да се наплатува за собирање и транспорт на комунален отпад од домачинствата спрема површината на живеалиштето.Квадратите не ствараат отпад,отпадот го прави човекот.Неможе 2 стари лица  кои живеат во куќа,да плаќаат повече ѓубретарина од семејство со 3 деца кио живеат во 2 собен стан.Од друга страна за складирање на истиот отпад на депонија се наплатува ден/тон.Ова е парадокс во законите.

Па нели собирањето на комунале отпад е услужна дејност,па зошто да плаќам секој месец ако не стварам отпад,затоа што не живеам во објектот(живеам во странство или тоа е викенд објект).

Трба да се промени овој закон и да се врши наплата по килограм,како што е во европските земји.

Вака комуналните претпријатија имаат проблем со наплатата,нарочито со лицата кои живеат во странство или во друг град.

Се надевам дека ќе го прочитате писмово и ќе добијам коментар на моево мислење.

Поздрав.

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.