Детален опис на документ
Закон за радиодифузната дејност
Датум на објавување: 21.11.2005 Преземи го документот
11340 пати симнат
Датум на стапување во сила: 29.11.2005 
Сл. весник/година: 100/2005 
Категорија: Јавни служби » Јавно информирање
Забелешка:
Клучни зборови: јавно претпријатие, радиодифузија, телевизија, програми, пренос, радио, мтв, мртв, македонска радио телевизија, радиодифузна дејност, програмски сервиси, радиодифузер, оператор, програмскиот сервис, советот за радиодифузија, програмски стандарди, рекламирање, телешоп, спонзорство, јавна комуникациска мрежа, јавен радиодифузен сервис
Измени и дополнувања
 Измена и дополнување
  19.02.2007 
Преземи го документот
5011 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  12.09.2007 
Преземи го документот
3026 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  09.01.2008 
Преземи го документот
2843 пати симнат
 Измена и дополнување
  19.08.2008 
Преземи го документот
4560 пати симнат
 Исправка на измена и дополнување 19.08.2008
  05.12.2008 
Преземи го документот
3477 пати симнат
 Измена
  15.01.2010 
Преземи го документот
3145 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  31.03.2010 
Преземи го документот
1631 пати симнат
 Измена и дополнување
  05.11.2010 
Преземи го документот
3276 пати симнат
 Измена и дополнување
  18.07.2011 
Преземи го документот
2682 пати симнат
 Измена и дополнување
  27.01.2012 
Преземи го документот
2880 пати симнат
 Измена и дополнување
  17.05.2013 
Преземи го документот
1439 пати симнат


 
Дискусии околу овој закон
Aleksandar Makedonski на 05.03.2014 14:03

Dali ima nekade tolkuvanje koj e nositel na edno semejno domakinstvo?

Ивана  Атанасовска на 23.12.2013 12:33

Имам прашање во врска со плаќањето, дали ако во една куќа има две посебни домаќинства(конкретно плаќаат пр. различно струја итн.) дали тие се рачунаат како две семејни домаќинства?  Односно дали се плаќа по куќен број(т.е. една сметка за една куќа) ?

Благодарам однапред :)

Zlatko Remenski на 18.05.2013 15:37

Diktatorski zakon za reket

pa neli plakjam kabelska televizija togash treba ujp da si naplakja radiodifuzna taksa od operatorite koi ja koristat radiodifuzijata da ni isporacaat radiodifuzni signali a ne ovoj zakon po semejstvo a ako semejstvoto nema nikakov nedvizen imot na svoe ime a kamoli pa televizor

ebate drzavata

Natalija P.Risteska на 04.01.2013 11:35

Немам сретнато,како заштита на правата на граѓанин,а не се наведени во овој да речам арамиски закон,.

Невработено лице,дали има некакви права,дали е ослободено од плаќање на оваа срамна такса?

Чинам такви одредби за многу работи во оваа земјичка не се УРЕДЕНИ никаде.

Gabriela  Jakshevski на 30.10.2012 12:43

И јас тоа се прашувам зошто во едно четиричлено семејство доаѓаат 4 решенија за плаќање на радиодифузна такса??????? ВЕ МОЛАМ кој знае да пише согласно која одредба од овој Закон тоа е предвидено ???? Ова е спротивно не само на законот туку и противуставноо!!!!!!!!

Никола  Колевски на 25.10.2012 17:41

секое семејно домаќинство во Република Македонија; е како е тогаш можно во едно семејство да стигнат дури 3 решенија за плаќање на радио дифузна такса?

Nikola Indzov на 30.05.2012 11:25

Smile

Nikola Sevdinov на 20.04.2012 22:51

Kako e mozno zakonodavecot da donese izmeni na ovoj zakon kako ovaa poslednava objavena vo SL.Vesnik br.13/12 od 27.01.2012 godina so koja vo cl.146 dodale nova alineja vrz osnova na koja radiodifuzna taksa treba da plakaat i razni vrsiteli na dejnosti koi se registrirani kako takvi spored odredeni zakoni kako sto se advokatite, zanaetciite, lekarite i drugi subjekti koga istiot toj zakonodavec pred od prilika edna godina dade avtenticno tolkuvanje tokmu na ovoj clen od ovoj zakon, vo koe toj zazemal stav deka ovoj clen i taa alineja 3 treba da se tolkuvaat taka sto site vrsiteli na dejnosti koi ne se registrirani spored ZTD tuku spored drugi zakoni NEMAAT obvrska da plakaat radiodifuzna taksa. Ocigledno sobranieto ni samoto ne znae sto glasa. Se postavuva prasanjeto koj ke ja snosi stetata na ovie grupi subjekti ako ovaa zakonska izmena padne na ustaven sud?    Nikola-Veles

   

Svetlana Janevska на 24.02.2012 17:50

Frown

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.