Детален опис на документ
Закон за работни односи
Датум на објавување: 28.07.2005 Преземи го документот
50481 пати симнат
Датум на стапување во сила: 05.08.2005 
Сл. весник/година: 62/2005 
Категорија: Работни односи » Општи прописи
Забелешка:
Клучни зборови: плата, приправник, приправнички стаж, работни односи, работа, работодавец, работник, работен однос, колективен договор, работно место, работно време, одмор, отсуство, одмори, отсуства, синдикат, синдикати
Измени и дополнувања
 Одлука на Уставен суд
  21.12.2005 
Преземи го документот
2165 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  22.12.2005 
Преземи го документот
1149 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  29.03.2006 
Преземи го документот
10479 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  10.05.2006 
Преземи го документот
914 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  24.01.2007 
Преземи го документот
8715 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  04.04.2007 
Преземи го документот
9030 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  06.06.2007 
Преземи го документот
13530 пати симнат
 Измена и дополнување
  27.08.2008 
Преземи го документот
22549 пати симнат
 Измена и дополнување
  24.12.2008 
Преземи го документот
16425 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  13.05.2009 
Преземи го документот
2557 пати симнат
 Дополнување
  14.09.2009 
Преземи го документот
6129 пати симнат
 Измена и дополнување
  28.10.2009 
Преземи го документот
7131 пати симнат
 Исправка на Измена и дополнување од 28.10.2009
  15.12.2009 
Преземи го документот
4864 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  13.01.2010 
Преземи го документот
1045 пати симнат
 Пречистен текст
  05.02.2010 
Преземи го документот
18742 пати симнат
 Измена
  13.04.2010 
Преземи го документот
7385 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  14.04.2010 
Преземи го документот
5205 пати симнат
 Дополнување
  16.04.2010 
Преземи го документот
7821 пати симнат
 Измена и дополнување
  20.09.2010 
Преземи го документот
5196 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  22.09.2010 
Преземи го документот
2279 пати симнат
 Пречистен текст
  09.12.2010 
Преземи го документот
26423 пати симнат
 Дополнување
  08.04.2011 
Преземи го документот
12017 пати симнат
 Измена и дополнување
  24.01.2012 
Преземи го документот
5112 пати симнат
 Измена и дополнување
  22.03.2012 
Преземи го документот
2988 пати симнат
 Пречистен текст
  23.04.2012 
Преземи го документот
22273 пати симнат
 Измена и дополнување
  21.01.2013 
Преземи го документот
5613 пати симнат
 Измена и дополнување
  19.02.2013 
Преземи го документот
5753 пати симнат
 Пречистен текст
  15.04.2013 
Преземи го документот
12255 пати симнат
 Измена
  06.12.2013 
Преземи го документот
3665 пати симнат
 Измена и дополнување
  30.12.2013 
Преземи го документот
2146 пати симнат
 Пречистен текст
  17.02.2014 
Преземи го документот
12871 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  28.05.2014 
Преземи го документот
1612 пати симнат
 Измена и дополнување
  29.07.2014 
Преземи го документот
3837 пати симнат
 Пречистен текст
  03.10.2014 
Преземи го документот
8038 пати симнат
 Измена
  12.02.2015 
Преземи го документот
1760 пати симнат
 Измена и дополнување
  05.03.2015 
Преземи го документот
2626 пати симнат
 Измена
  05.05.2015 
Преземи го документот
1437 пати симнат
 Пречистен текст
  08.05.2015 
Преземи го документот
6622 пати симнат
 Измена и дополнување
  31.07.2015 
Преземи го документот
1994 пати симнат
 Пречистен текст
  28.09.2015 
Преземи го документот
16006 пати симнат
 Измена и дополнување
  15.02.2016 
Преземи го документот
4771 пати симнат


 
Дискусии околу овој закон
Ирена Блажевска на 04.12.2015 12:37
Почитувани, Ве молам за појаснување по однос на правото за неплатено отсуство согласно член 147 каде вели дека работникот може да се отусуствува до 3 месеци во тек на календарската година и неплатено родителско отсуство согласно 170-а исто до 3 месеци до 3-годишна старост на детето. Дали правото од член 147 го ислучува правото од 170-а, односно дали работникот може да ги користи и двете во тек на една календарска година??
sandra josheska на 14.10.2015 13:16

Почитувани, ќе можи ли да ми одговорите на следново прашање-дали наставник со 3 год работно искуство во исто школо (но во моментов со 15 часа), со положен стручен испит,  може да поднесе документи за трансформација на работен однос од определено на  неопределено? Од локална викаат дека не можи но нели по новиот закон веќе можи и тие наставници што немаат 20 часа? Поздрав и се најдобро!

margita popovska на 16.05.2015 22:16

Молма да го објавите решението на Уставен Суд од 1.04.2015  во однос на член 104 став 2, во делот: „(маж), односно до 65 години возраст (жена)“ и став 4, во делот: „(маж), односно најмногу до 65 години возраст (жена)“ од Законот за работните односи.

2. СЕ ЗАПИРА извршувањето на поединечните акти или дејствија преземени врз основа на одредбите од Законот означени во точката 1 од ова решение, до донесувањето на конечната одлука.

Воедно молам за толкување на одлуката во однос на жени кои наполниле 65 години, а до 31.08.2014 поднеле барање за продолжување на работен однос, али поради законот морале да заминат во пензија.

 

Eleonora Shalevska на 14.04.2015 22:13

Итно ми треба одговор...

Бидејќи веќе сум во еден работен однос, дали постои можност да засновам уште еден работен однос и дали ќе биде на истиот начин како и редовниот/

Соња Стојчевска на 20.03.2015 12:14

Ви недостига Измена 20/2015 од 12.о2.2015

Biljana Cklamovska на 05.02.2015 16:04

За Омер:

Да, регрес за годишен одмор следува на секој кој бил вработен во тековната година и го исполнил условот за стекнување со право на годишен одмор (минимум 6 месеци работа), без оглед дали му прекинал работниот однос или не.

omer xhaferi на 04.12.2014 15:03

Помош !!!

На 31.05.2014 ми раскина договор за работен однос, односно  отпишав оставка со тоа ми го исплатија и одморот.Ме интересира дали ми следи исплата на регрес за годишен одмор ?!

Biljana Cklamovska на 02.12.2014 14:42

Za Mile Najdoski,

Najmnogu do 5 godini nezavisno dali e so prekin ili bez prekin.

Лазар Ѓуров на 24.11.2014 01:49

prasanjata mi se vo odnos na prodolzenoto neplateno roditelsko otsustvo od 3 meseci (po zavrsuvanje na regularnoto porodilno otsustvo) koe moze da se iskoristi dodeka deteto napolni 3 godini: koj ke go plaka zdrastvenoto i penziskoto osiguruvanje?

Лазар Ѓуров на 24.11.2014 01:49

prasanjata mi se vo odnos na prodolzenoto neplateno roditelsko otsustvo od 3 meseci (po zavrsuvanje na regularnoto porodilno otsustvo) koe moze da se iskoristi dodeka deteto napolni 3 godini: koj ke go plaka zdrastvenoto i penziskoto osiguruvanje?

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.