Поврзани документи
» Закон за амнестија
» Закон за парничната постапка
» Закон за судскиот буџет
» Закон за амнестија
» Кривичен законик
» Закон за извршување
» Закон за заштита на сведоци
» Закон за парничната постапка
» Закон за извршување на санкциите
» Закон за извршната постапка
» Закон за прекршоците
» Закон за академија за обука на судии и јавни обвинители ...
» Закон за извршување на санкциите
» Закон за судовите
» Закон за Републички судски совет
» Закон за амнестија на граѓаните на Република Македонија кои не ...
» Закон за кривичната постапка
» Закон за управните спорови
» Закон за судскиот совет на Република Македонија
» Закон за медијација
» Закон за вонпроцесната постапка
» Закон за прекршоците
» Закон за судовите
» Закон за прекршоците против јавниот ред и мир
» Закон за малолетничка правда
» Закон за обезбедување на побарувањето
» Закон за вонпарнична постапка
» Закон за судска служба
» Закон за управување со конфискуван имот, имотна корист и одземени ...
» Закон за судските такси
Детален опис на документ
Закон за извршување
вон сила
Датум на објавување: 18.05.2005 Преземи го документот
23778 пати симнат
Датум на стапување во сила: 26.05.2005 
Сл. весник/година: 35/2005 
Категорија: Државно уредување на Република Македонија » Правосудство » Судови, судски постапки
Забелешка:
Клучни зборови: недвижност, имот, акции, комора, трговско друштво, побарување, подвижни предмети, извршители, извршување, присилно извршување, судска одлука, извршна исправа, парична обврска, нотарска исправа, извршител, комора на извршители, удел, имотни права
Измени и дополнувања
 Одлука на Уставен суд
  29.03.2006 
Преземи го документот
1731 пати симнат
 Измена и дополнување
  17.04.2006 
Преземи го документот
10030 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  18.10.2006 
Преземи го документот
1228 пати симнат
 Измена и дополнување
  11.12.2006 
Преземи го документот
9510 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  17.01.2007 
Преземи го документот
6669 пати симнат
 Измена и дополнување
  17.01.2008 
Преземи го документот
11626 пати симнат
 Измена и дополнување
  03.07.2009 
Преземи го документот
8209 пати симнат
 Измена и дополнување
  13.04.2010 
Преземи го документот
6583 пати симнат
 Измена
  23.06.2010 
Преземи го документот
4811 пати симнат
 Измена
  02.07.2010 
Преземи го документот
5305 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  15.12.2010 
Преземи го документот
2245 пати симнат
 Измена и дополнување
  30.12.2010 
Преземи го документот
4594 пати симнат
 Пречистен текст
  20.04.2011 
Преземи го документот
29453 пати симнат
 Изменување
  21.10.2011 
Преземи го документот
9971 пати симнат
 Измена и дополнување
  30.12.2013 
Преземи го документот
5308 пати симнат


 
Дискусии околу овој закон
gjorgi burak на 13.02.2016 14:49

za kolku vreme zastaruvaat sudskite taksi ,ako zastaruvaat, i posle toa istite ne moze da se naplatat iposle kolku vreme istite moze da se naplatat preku izvrsitel

gjorgi burak на 13.02.2016 14:47

za kolku vreme zastaruvaat sudskite taksi ,ako zastaruvaat, i posle toa istite ne moze da se naplatat iposle kolku vreme istite moze da se naplatat preku izvrsitel

Zlatko  Antevski на 29.11.2014 17:38

Aleksandra Popovska,

Odgovorot na tvoeto prasanje za prodazba na voziloto ke go najdes vo clenot 26 od Zakonot, kako sto sledi:

Поништување на трансакции
Член 26
(1) Трансакциите преземени пред извршувањето на извршната исправа, кои се неопходни за исполнување на побарувањата на доверителот, или со кои одредени доверители се ставаат во поповолна положба, или кои се преземаат само со цел да се спречи извршувањето врз таа сопственост, нема да имаат правно значење врз извршувањето на извршната исправа.
(2) Трансакциите од ставот (1) на овој член ќе се сметаат за ништовни ако се преземени во период од шест месеца пред донесувањето на извршната исправа.
(3) Ништовноста на трансакциите се утврдува со правосилна одлука донесена во парнична постапка.

Заклучокот на ова ти е дека треба да се има предвид рокот кога е продадено возилото, што значи да е запазен законски предвидениот рок од 6 месеци пред донесување на извршната исправа (но и од ова има отстапувања во одредени случаи).

Georgi Naskov на 15.11.2013 20:15

Ве молам, кои се моите права кога извршител и повлекол сретства од банка без воопшто јас да сум известена дека има некаква постапка и предмет на извршување? (Тие наводно ме известиле на адреса која воопшто не постои во град каде не ни живеам.)

robert trajkovski на 30.05.2013 23:04

edna osoba mi dolzi pari,kako dokaz imam samo uplatnici od banka na koja smetka i na koe lice se uplacani parite,dali mozam da pokrenam sudski spor?

Aleksandra Popovska на 04.03.2013 01:03

Pocituvani, imam edno prasanje.Dokolku postoi tuzba za dolg,kade tuzenata e sigurna deka ke go izgubi sporot,a pred donesuvanje na presudata taa go prodade svoeto vozilo koe i e edinstven imot, dali kupuvacot na nejzinoto vozilo moze da ima problem koga kje dojde predmetot kaj izvrsitel?odnosno sustinata na prasanjeto e dali zakonot gleda retro vo toj pogled ili voziloto moze da i se odzeme samo dokolku e vo nejzina sopstvenost seuste , koga predmetot ke dojde na izvrsitel...Mn mi e bitno i ke bidam blagodarna ako nekoj mi dade odgovor. Odnapred blagodaram.

Благојче Мирчески на 18.10.2012 09:43

Може мала помош.
Го разгледував Пречистениот текст на законот, во чл. 180 став 5 се споменува член 169 став 4 - став кој што е укинат со измените од 13.04.2010. Ги проверив и другите измени но не најдов ништо во врска со овај член.

Alper Ademi на 12.09.2011 15:25

@ Михаил...

не е нов закон за извршување...

се работи за постапка за донесување на решение со кое се дозволува извршување врз основа на веродостојна исправа и е уредено со одредбите од член 16-а до член 16-ж од Закон за извршување

 

Михаил Горгиев на 05.09.2011 08:44
Би сакал да прашам каде можам да го најдам новиот закон за извршување со кој што нотарите ги превземаат платните налози. Благодарам
Ѓоко Јанкоски на 08.04.2011 17:57

не сум сигорен дека тоа прашање е стигнато па затоа ке го повтрам

дали по член 82 став 2 важи и ако е одлагањето донесено според член 81 став 4

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.