Детален опис на документ
Закон за локалната самоуправа
Датум на објавување: 29.01.2002 Преземи го документот
26189 пати симнат
Датум на стапување во сила: 06.02.2002 
Сл. весник/година: 5/2002 
Категорија: Државно уредување на Република Македонија » Локална самоуправа
Забелешка:
Клучни зборови: локална самоуправа, град скопје, финансирање, буџет, општина, скопје, месна самоуправа, градоначалник, совет, општинска администрација, грб


 
Дискусии околу овој закон
gjorgji tanev на 29.04.2016 10:49

me interesira dali moze mesnite zaednici ili nekoe drugo pravno lice (zdruzenie) koe bi go formirale graganite od taa mesna zaednica da upravuva i stopanisuva so vodovodot koi sami go izgradile i dali zakonot dava moznost gradonacalnikot da go otstapi na upravuvanje vodovodot odnapred blagodaream pozdrav

елена трајчевска на 23.12.2015 13:16

Дали ќе можи да добијам толкување на член 43 став 3 од овој закон кој член се однесува на неможноста за повикување на кривична одговорност за искажано мислење или гласање на седниците на советот.. Дали има исклучок и во кој случај? дали го опфаќа и дофрлувањето од место на советниците кое е насочено кон оној кој има право на збор?

Goce Stojanovski на 05.06.2015 22:12

so koj zakon se ukinati mesnite zaednici i kade e regulirano preminuvaweto na ibvrskite od mesnite zaednici na opstinata

Jelena Graseska на 14.05.2015 14:07

Прашање: Сосопственик сум со РМ на земјоделско земјиште. Доколку сакам да го продадам, кој во име на другиот сосопствемик-РМ, треба да ми даде изјава дека е (не)заинтересиран да го купи мојот дел (Министерство за финансии или локалната самоуправа)?

Радомир Ристевски на 20.11.2013 12:08

Прашање: Дли верифицираната месна заедница од страна на градонашалникит може да има жиро сметка и како тоа да го направи? МЗ с. Леуново  Со почит

 

Kristijan Jovanoski на 27.06.2013 13:22

Во чл.52 е прецизирано кој може да го заменува Градоначалникот

Adem Bajram на 22.04.2013 18:39

дали со овој закон е предвидено да Градоначалникот именува свој заменик градоначалник?..дали со закон му е дадено такво право?

Мики Милковски на 22.02.2012 14:20
Stefce Trpkovski на 23.09.2011 18:17

vo koj zakon e precizirana postapkata za otpovikuvanje od funkcijata gradonacalnik od strana na naselenieto

marija andonova на 11.04.2011 11:39

Би сакала доколку можете да ми дадете објаснување во врска со член 36-надлежност на совет во став(2) и член 75-услови за распуштање на совет во став(1) алинеа 4. Овде и во двата члена се споменува ист поим и има голема нејаснотија бидејки во член 34 се кажува една работа која со другиов член како да се поништува. Ако може ваше правничко, стручно мислење , толкување на овие два члена. Ви благодарам.

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.